A Volkswagen is befektetne a Teslába?

Az utóbbi időben a balhékról híres Elon Musk és vállalata még mindig nem lábalt ki a gondokból.

A Tesla jelenleg egy elég érdekes krízishelyzetben van, melyet részben az váltott ki, hogy Musk a nyáron bejelentette, privatizálni fogja a vállalatot. Ennek következtében sokat estek a részvények, mely elindította az autógyártót a lejtőn. A nemrég az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság által kiszabott 40 millió dolláros (11,2 milliárd forint) büntetés sem segített a helyzeten, melyet Muskra és a Teslára szabtak ki.

Tesla Model 3 oldalról

Az augusztusi nagy válsághelyzet kialakulásának másik oka a Tesla szellemi atyja és a szaúdi befektetők közti gyenge kommunikáció volt. Felelőtlenség volt bejelenteni, hogy privatizálni fogják a vállalatot, mely egy hatalmas összegű részvény-visszavásárlást vetített előre. Azonban hamar kiderült a piac visszajelzései alapján, hogy a Tesla ettől elég távol áll. Ezt követően Musknak vissza kellett hátrálnia a dologból, miután a vállalat vezetői észhez térítették.

„Együttműködtem a Silver Lake, a Goldman Sachs és a Morgan Stanley szakértőivel is, akiknek nagy tapasztalataik vannak az ehhez hasonló ügyekben. Megállapítottuk azokat a tényezőket, melyek közrejátszanak abban, hogy a Tesla privatizációja megtörténhessen. Kidolgoztunk egy tervet arra is, hogyan dolgozzuk fel azokat az ajánlatokat, melyek a váltás megvalósításához kulcsfontosságúak. Igyekszem együttműködni a jelenlegi befektetőkkel, és a vállalat hosszútávú terveit tartom szem előtt.” – írta Musk egy blogposztban még a nyár folyamán.

Nem sokkal később visszahátrált a korábbi kijelentésétől és egy újabb posztban elmondta, a részvényesektől kapott visszajelzések alapján belátja, hogy a vállalat jobb pozícióban van a jelenlegi formájában.

Elon Musk konferencián

Mint kiderült, a Volkswagen is tett ajánlatot, hogy befektetne a Teslába. Ugyanakkor joggal aggódnak az amerikai vállalat háza táján ezzel kapcsolatban, hiszen nem biztos, hogy jó ötlet részesedést adni egy lehetséges riválisnak. Különösen egy olyannak, amelyik szintén nem mentes a problémáktól. Ugyanakkor az is megjelent, hogy összeállítottak egy befektetési csomagot, melynek állítólag a Volkswagen is részese volt.

A német autógyártó már 2018 tavaszán megjegyezte, hogy amikor a Tesla megtapasztalja a finanszírozási problémákat, az megnyithatja a kapukat a „klasszikus autógyártók” előtt, hogy bevásárolják magukat a vállalatba. Korábban egyébként a Mercedesnek is voltak Tesla részvényei.

A Volkswagen-konszern is el akar indítani egy almárkát az Audival és a Porschéval, mely tisztán elektromos autókat kínálna. Valószínűleg nem elsősorban a technológia miatt feni a fogát a Teslára, sokkal inkább a piaci részesedése és a brand miatt lehet nagy érték. Ezzel jelentős piaci előnyre tenne szert a Volkswagen.

Forrás:

Ajánlott cikkek:

Szerző: Háfra Zsolt

Friss Híreink

2020 nyarán érkezik Európába az új BMW X2 xDrive25e

2020 nyarán érkezik Európába az új BMW X2 xDrive25e

A hibrid akkumulátor csomag ezúttal az ülések alá került.

Tovább olvasom
Talán csak nem az új Lamborghini Huracán Super Trofeót videózták le a Nürburgringen?

Talán csak nem az új Lamborghini Huracán Super Trofeót videózták le a Nürburgringen?

Régóta hallani, hogy a versenyautóból készül majd utcai kivitel is, ez a videó lehet a bizonyíték.

Tovább olvasom
Kémfotókon tűnt fel teljes pompájában a 2021-es Mercedes S-osztály

Kémfotókon tűnt fel teljes pompájában a 2021-es Mercedes S-osztály

Egy spanyol fotósnak köszönhetően idő előtt felkerültek a netre az álcázás nélküli képek.

Tovább olvasom
Az új Audi A4 és A5 nagyobb teljesítményt és több extrát kap Amerikában

Az új Audi A4 és A5 nagyobb teljesítményt és több extrát kap Amerikában

2021-ben érkezik pár újdonság.

Tovább olvasom