Bemutatták a csodálatos McLaren Speedtail hipersportkocsit

A McLaren eddig csak ízelítőt adott abból, hogy is fog kinézni a kész jármű, most viszont mindenre fény derült

Az eredetileg az F1 utódjának szánt Speedtail eddig csak koncepciómodell formájában volt jelen. A gyártó időnként elszórt néhány információmorzsát a sportkocsiról, néhány skiccel igyekezett felcsigázni a hangulatot. Ez olyannyira sikerült nekik, hogy előre eladták mind a 106 példányt, mielőtt még hivatalosan bemutatták volna az autót. Ez elég jó arány annak fényében, hogy a vásárlók nem is tudhatták, pontosan milyen kocsit kapnak majd kézhez, ráadásul az ára sem mondható elhanyagolhatónak, hiszen darabonként 640 millió forintba került.

2018-as McLaren Speedtail elölről

2018-as McLaren Speedtail oldalról

A Speedtail modellt a sebesség jegyében tervezték, olyan riválisokkal szeretné felvenni a versenyt, mint a Bugatti Chiron. Legnagyobb riválisával ellentétben nem a nyers erőre fektették a hangsúlyt a jármű tervezésénél, sokkal inkább szem előtt tartották az aerodinamikai szempontokat. A Mazdás vonalakat is mutató cseppforma nagyban segít a sebesség maximalizálásában, de nem csak ebben figyelhető meg az autó zsenialitása. Az első kerekek például statikus borítást kaptak, melyek segítik a megfelelő csatornákba vezetni a jármű mellett elhaladó légáramlatokat.

A leginkább egy szteroidozott Volkswagen XL1-re hasonlító formavilág innovatív megoldásokkal van tele. A karbonszálas karosszéria egyszerre könnyű és erős, a hagyományos visszapillantó tükröket pedig eltüntették, helyette kamerák mutatják a megfelelő képet, ezzel is csökkentve a felesleges légellenállást. A Velocity üzemmódban még ezeket a kamerákat is behúzza a technika, és 35 mm-rel leülteti az autót.

2018-as McLaren Speedtail felülről

2018-as McLaren Speedtail hátulról

A Speedtail farán aktív légterelők vannak, melyek vagy a fékezésben, vagy pedig a maximális sebesség elérésében segédkeznek. A rugalmas karbonszálas borításnak köszönhetően az aktív szárny gyakorlatilag egybeolvad a farrésszel, nem pedig különálló elemként mozog fel-le.

Egyelőre nem árulták el, mi hajtja hivatalosan, de feltehetően egy 800 lóerő körüli 4,0 literes, duplaturbós V8-at raktak bele, melyet a korábbi modellekben is használt már a gyártó alacsonyabb teljesítménnyel. Annyit viszont tudni, hogy egy hibrid rendszer dolgozik benne 1035 lóerős összteljesítménnyel, mellyel 402 km/óra a végsebessége. A 0-300-as sprinthez 12,8 másodpercre van szüksége, mellyel 2,7 másodperccel gyorsabb a P1-nél.

2018-as McLaren Speedtail oldalkamera

 2018-as McLaren Speedtail aktív szárny

A beltér is futurisztikus, a kormány mögött egy nagy érintőkijelző kapott helyet. Néhány kezelőszerv, mint az ablakok vagy az aktív aerodinamikai elemek kapcsolói a fej fölé kerültek, a sofőrülés pedig középen helyezkedik el az F1-hez hasonlóan. Ráadásul két utas is befér a kabinba, a vezető mellett-mögött foglalhatnak helyet.

2018-as McLaren Speedtail ülései

Az elektrokróm üvegek pont annyi fényt juttatnak az utastérbe, amennyire éppen szükség van, az autó elején és hátulján pedig tárolórekeszeket alakítottak ki, melyekbe a tulajdonosok gyári táskákat pakolhatnak. A szerencsés vásárlók 2020 elején kapják meg McLarenjeiket, melyeket akkor fognak először élőben látni.

2018-as McLaren Speedtail műszerfala

Forrás:

Ajánlott cikkek:

Szerző: Háfra Zsolt

Friss Híreink

A VW Arteon Shooting Brake kimondottan szexi lesz

A VW Arteon Shooting Brake kimondottan szexi lesz

300 lóerő feletti teljesítménnyel és összkerékhajtással érkezik.

Tovább olvasom
2020 nyarán érkezik Európába az új BMW X2 xDrive25e

2020 nyarán érkezik Európába az új BMW X2 xDrive25e

A hibrid akkumulátor csomag ezúttal az ülések alá került.

Tovább olvasom
Talán csak nem az új Lamborghini Huracán Super Trofeót videózták le a Nürburgringen?

Talán csak nem az új Lamborghini Huracán Super Trofeót videózták le a Nürburgringen?

Régóta hallani, hogy a versenyautóból készül majd utcai kivitel is, ez a videó lehet a bizonyíték.

Tovább olvasom
Kémfotókon tűnt fel teljes pompájában a 2021-es Mercedes S-osztály

Kémfotókon tűnt fel teljes pompájában a 2021-es Mercedes S-osztály

Egy spanyol fotósnak köszönhetően idő előtt felkerültek a netre az álcázás nélküli képek.

Tovább olvasom