Marcona tanulmány a Nissantól: Xmotion Concept

Detroitban tárult a világ elé a Nissan legújabb terepjáró-tanulmányautója, mely külcsínét tekintve a távoli, high-tech jövőbe tekint.

A 2018-as Detroit Motor Show a négyajtós kupé formákról szólt, mint például a már szériamodellként forgalmazott Kia Stinger és a Lexus LS, melyekhez hasonlót a Nissan is bemutatott a Vmotion 2.0 tanulmányautó személyében. A kupé mellett viszont lerántotta a leplet legfrissebb divatterepjáró koncepciójáról is, mely az Xmotion Concept elnevezést viseli.

Első pillantásra a méretes kerekek okozhatnak megrökönyödést, vagy az a tény, hogy a futurisztikus jármű nem visel sem kilincseket, sem pedig visszapillantótükröket. Az egymással szembenyíló ajtókoncepció és a szögletes kormány kétséget kizáróan rabul ejti a szemlélőket. Kérdés, hogy valós használat esetén mennyire lennének életképesek ezek a megoldások.

Az Xmotion Concept lehet az előfutár a Nissan közeljövőben érkező SUV-jainak formatervét tekintve, melyben olyan technológiai újítások jelenhetnek meg, mint az ujjlenyomattal történő indítás: a sofőrnek egyszerűen csak az ujjbegyét kell a középső részen elhelyezett szenzorra helyeznie, melynek hatására azonnal el is indul az motor. Szép lassan tehát a hagyományos vagy érintésmentes kulcsok is a vesztőben végzik.

A tanulmányautó belsejében találhatóak még szembetűnő dolgok. Itt például hét darab méretes érintőképernyőt helyeztek el, amik nem csak érintéssel, lapozgatással működnek, hanem a levegőben történő kézmozdulatokra is reagálnak, vagy akár szemmozgatásra is elvégzik a rájuk bízott feladatokat. Természetesen a hangvezérlés sem maradhat el, illetve a fejlett digitális asszisztens is rendelkezésre áll.

Az önvezetésre is képes Xmotion Concept erőforrásaival kapcsolatban semmit nem közölt a Nissan, azt viszont elmondták, hogy az autó intelligens összkerékhajtással érkezik. Az biztos, hogy az aktuális trendeknek megfelelően elektromos, vagy legalább egy elektromos rásegítésű konnektoros hibrid hajtás bújhat meg benne. Az extrém SUV koncepció még nagyon messze áll a szériagyártástól, de azt azért meg kell hagyni, hogy kellően high-techre és kívánatosra sikerült ez a vízió.

Forrás:

Ajánlott:

Szerző: User Admin

Friss Híreink

TOP3 szuper újdonság a Frankfurti Autószalonról

TOP3 szuper újdonság a Frankfurti Autószalonról

A Frankfurti Autószalonra a top gyártók is odatették magukat, hosszú szemezgetés után kiválasztottam a három kedvencem.

Tovább olvasom
A Ferrari Dino kaphat utódot a közeljövőben?

A Ferrari Dino kaphat utódot a közeljövőben?

A Ferrari Dinót a V6-os Porsche 718 Boxster riválisának és egyben a legolcsóbb modelljének állítanák be.

Tovább olvasom
Ülésenként két kipufogó, na ez a nem semmi! - Bugatti Galibier

Ülésenként két kipufogó, na ez a nem semmi! - Bugatti Galibier

A Bugatti megmutatta mivel bővítené a kínálatát. A négyüléses Galibier koncepció nagyon ütős...

Tovább olvasom
Ferrari 812 GTS: a V12-es spider visszatért

Ferrari 812 GTS: a V12-es spider visszatért

Ígéretéhez híven a Ferrari be is mutatta az egyik új modelljét, amely a várva-várt 812 Superfast nyitható tetős változata lett.

Tovább olvasom