Nagy valószínűséggel véget ér a Bugatti W16-os korszaka

A hibrid technológia térnyerésével az ilyen legendás motoroknak is fel kell adniuk a pozíciójukat egyszer

Az egyre szigorodó emissziós előírások és a hibridek terjeszkedésének következtében a Bugatti alapjaiban változtatja meg a stratégiáját. A jelenlegi modellek lehetnek az utolsók, melyekbe a W16-os motorjukat építik. A Chiron és az annak alapjaira épített Divo egyaránt ezt a blokkot használja, amikor azonban kifutnak ezek a modellek, az új járműveikbe már más erőforrás kerül.

A Volkswagen tulajdonában álló vállalat nem fog új verziót fejleszteni négyturbós motorból, melyet 2005 óta tesznek szupersportautóik hátuljába. A W16 a Veyron bemutatásával együtt jelent meg, mely eredetileg 1000 lóerős volt. Aztán ez hamar 1200-ra ugrott a Veyron Super Sport érkezésekor. A Chiron ma 1480 lóerőt tud, a továbbfejlesztett Divóban szintén ezt a teljesítményt hozza, ám az mégis jobb masina az alacsonyabb súlynak és a módosításoknak köszönhetően.

A Bugatti elnöke, Stephan Winkelman is nyilatkozott a médiában:

„Nem lesz új 16 hengeres motorunk, ez az utolsó kiadás. Ez egy fantasztikus blokk, és tudjuk, hogy rengetegen rajonganak érte. Azt szeretnék, ha örökké gyártásban maradna. Igyekszünk életben tartani, de ha a technológiai verseny elitjében akarunk maradni, akkor a megfelelő pillanatban kell váltani.”

 Bugatti Divo motortere

A belsőégésű motorok szépen lassan háttérbe szorulnak a jelenlegi állás szerint, az elektromotorok pedig egyre nagyobb teret nyernek. Különösen igaz ez a szupersportkocsikra, ahol az elektromos motorok felhasználása jelenti a jövőt. Sajnos így eltűnik a sportautók egyik legfontosabb értéke, a hangzás. Az akkumulátorok technológiájának fejlődésével ez a folyamat pedig gyorsulni fog. A Bugattinak is meg kell találnia az útját, ahogyan a mostanihoz hasonló teljesítményszinteket érhet el.

„Ha az akkumulátorok súlya drasztikusan csökken – mint ahogyan egyébként ez jelenleg történik-, és az emissziót is megfelelő szintre tudjuk csökkenteni, akkor a hibrid modellek járható megoldásnak tűnnek. Persze csak olyan esetben, ha a jelenlegi vásárlóinknak is megfelelő kialakítást tudunk megtervezni.” – mondta Winkelmann.

Szomorú hír tehát, hogy visszavonul a W16. Az mégis érdekes téma a jövőre nézve, hogy milyen megoldást talál a gyártó a helyettesítésére. A riválisok közül a Rimac az elektromos vonalat képviseli, míg a LaFerrari, a Porsche 918 és a McLaren P1 a hibrid technológiát részesíti előnyben. A Bugatti feltehetően ez utóbbiakhoz csatlakozik majd.

Forrás:

Ajánlott cikkek:

Szerző: User Admin

Friss Híreink

Íme a 2020-as Lexus LC Convertible

Íme a 2020-as Lexus LC Convertible

Álcázás nélküli kémfotókon látható a gyártásba menő Lexus LC Convertible.

Tovább olvasom
Így megy 7 perces időt egy 488 Pista a Nürburgringen – VIDEÓ

Így megy 7 perces időt egy 488 Pista a Nürburgringen – VIDEÓ

A Ferrari szupersportautója keményen bevetette magát a Zöld Pokolba.

Tovább olvasom
Ez lesz az utolsó tisztán V12-es Lamborghini?

Ez lesz az utolsó tisztán V12-es Lamborghini?

Az Aventador SVR modellről egyelőre kevés a konkrétum.

Tovább olvasom
Így fest majd az új Aston Martin Vantage Roadster

Így fest majd az új Aston Martin Vantage Roadster

V8-as erőforrással ás több mint 500 lóerővel érkezik a 2020-as Aston Martin Vantage Roadster.

Tovább olvasom