Egyre biztosabb a Toyota Supra visszatérése

A típus gyártásának 2002 augusztusa óta történt leállítása óta sok idő eltelt, és a korábban fel-felröppenő hírek után egyre biztosabb lehetsz benne, hogy a japán hátsókerekes csoda visszatér.

Az elmúlt 15 évben jócskán megcsappant a japán sportautók piaca, és ha a Toyotára gondolsz, sportautók helyett sokkal inkább családbarátibb autói juthatnak az eszedbe. Persze a Lexus égisze alatt továbbra is gyártanak bivalyerős autókat, de ezek inkább a luxusra mennek rá, nem a sportosságra.

A Toyotánál a típus tervezése szorosan összekapcsolódott anno a Celicával, a Supra lényegében a Celicából vált ki (míg a Celica elsőkerék-meghajtású lett, a Supra maradt a sportos hátsó-meghajtásnál). Nem olyan régen megjelent GT86 előtt csupán két autót gyártottak hátsókerék-hajtással a Toyotánál: a Corollát egészen az ötödik generációig, 1987-ig és a Suprát.

Ezt az űrt szeretné most a lehető leggyorsabban betölteni a Toyota, amit próbált is a GT86-tal, viszont a GT86 a maga 2.0 literes motorjával és 200 lóerős teljesítményével nem igazán üti meg azt a mércét, amit ma sportautónak neveznénk. Csak a mihez tartás végett, a Supra utolsó, negyedik generációs modelljéhez kínált turbós 3.0 literes motor 320 lóerőt produkált, és hogy a Supra mennyire jó tuning-alap volt jól mutatja, hogy több rekordot is 1997 – 2000 között egy 1000 lóerős Suprával tartottak az Egyesült Államokban (ráadásul az 1000 lóerő nitró vagy alkohol használata nélkül jött ki a gépből).

2010. július 16-án már meghosszabította a név védjegyét a Toyota, és azóta folynak a találgatások, hogy mikor láthatjuk viszont a Suprát. A hírek szerint a Toyota a BMW-vel közösen tervezi az új Suprát, ami a Z4-et váltó Z5-tel fog nagyon sok rokonságot mutatni (legalábbis az alapok terén).

Ha minden a terv szerint halad, a gyártás is Európában, pontosabban a grazi Magna-Steyr gyárában valósulhat majd meg, és elöljáróban évi 60 ezer darab legyártására készülnek fel.

Az új Supra formáját illetően sokan találgattak, legtöbben arra számítottak, hogy a futurisztikus FT-1 vonalait fogja követni, ám időközben előkerült egy videó, amelyen mintha a következő generációs Suprát tesztelnék:

2019 Toyota Supra spy video from Motor Authority on Vimeo.

Az autó hangja alapján most már bizonyos, hogy turbós V6-motorral fogják ellátni az új Suprát, viszont hogy mekkora erőt fognak kisajtolni belőle, azt leghamarabb az év második felétől tudhatjuk meg, amikor bemutatásra kerül, boltokban leghamarabb jövő évtől lehet kapható.

Szerző: User Admin

Friss Híreink

TOP3 szuper újdonság a Frankfurti Autószalonról

TOP3 szuper újdonság a Frankfurti Autószalonról

A Frankfurti Autószalonra a top gyártók is odatették magukat, hosszú szemezgetés után kiválasztottam a három kedvencem.

Tovább olvasom
A Ferrari Dino kaphat utódot a közeljövőben?

A Ferrari Dino kaphat utódot a közeljövőben?

A Ferrari Dinót a V6-os Porsche 718 Boxster riválisának és egyben a legolcsóbb modelljének állítanák be.

Tovább olvasom
Ülésenként két kipufogó, na ez a nem semmi! - Bugatti Galibier

Ülésenként két kipufogó, na ez a nem semmi! - Bugatti Galibier

A Bugatti megmutatta mivel bővítené a kínálatát. A négyüléses Galibier koncepció nagyon ütős...

Tovább olvasom
Ferrari 812 GTS: a V12-es spider visszatért

Ferrari 812 GTS: a V12-es spider visszatért

Ígéretéhez híven a Ferrari be is mutatta az egyik új modelljét, amely a várva-várt 812 Superfast nyitható tetős változata lett.

Tovább olvasom