A Red Bullal közösen építi autóját az Aston Martin

Az Aston Martin szóvivője szerint az új Valkyrie 90%-os állapotban van, a maradék 10% pedig az autó aerodinamikai adottságainak véglegesítését jelenti.

A gyártótól származó információk szerint az autó végsebességnél 1816 kg leszorítóerőt lesz képes produkálni. Andy Palmer, az Aston vezérigazgatója egy Forma 1-es autóhoz hasonló sebességet szeretne elérni, legalábbis szeretné, ha a Valkyrie olyan gyorsan teljesítene egy silverstone-i versenykört, mint ahogy azt a királykategóriában teszik.

A legújabb hiperautó egyébként a Red Bull Advanced Technologies és az Aston közös fejlesztése. A hétsebességes, automata sebességváltót a Ricardo nevű cég tervezte és hozta létre. Ennek a brit vállalatnak egyébként komoly autósport tapasztalata van, illetve a McLaren utcai autóiba is építettek már motort.

Aston Red Bull

Az Aston és a Ricardo közti beszállítói megállapodással újabb kérdőjel egyenesedett ki a 150 utcai és 25 versenypályára szánt Valkyrie gyártásával kapcsolatban. Az árral kapcsolatban hivatalos állásfoglalás nem született, a kiszivárgott hírek 2-3 millió fontról szólnak (715 millió - 1 milliárd forint). Az első szállítmányok 2019-ben érkezhetnek, a még brutálisabb Valkyrie AMR Pro pedig 2020-ban válhat elérhetővé.

Korábban AM-RB 001 belső fantázianévvel ellátott V12 modell a hosszú ideje az Aston Martinnal együtt dolgozó Multimatic karbonszálas Monocell alvázára épül. Az autó össztömege ezáltal egy tonna alatt lesz, ehhez pedig egy 1:1-es teljesítmény/tömeg arány párosul.

Aston Martin Red Bull kooperáció

A megfelelő fékteljesítményt az Alcon és Surface Transform féknyergei és tárcsái biztosítják, a motorvezérlésről, tapadási és elektronikai stabilitásról pedig a Bosch gondoskodik majd. A 20, illetve 21 colos kerekeken Michelin Pilot Sport Cup abroncsok feszülhetnek, a fényszórókat és helyzetjelzőket pedig a Wipac nevű, brit, LED világítással foglalkozó cég fejlesztette.

A Red Bull Racing vezető fejlesztőmérnöke, Adrian Newey a partnerekkel kapcsolatban a következőket mondta:

„Ez olyan, mint a Forma-1-ben: egy ilyen autó tervezése, mérnöki megoldásai és megépítése kizárólag komoly csapatmunkával jöhet létre. Ha csúcsminőséget akarsz létrehozni, a legjobbakkal kell magad körülvenni. Tapasztalat, kreativitás, energia, szorgalom, és maximalizmus. Ezek elengedhetetlen kellékei egy minőségi projektnek. Ha ehhez még kiváló partnerek is társulnak, az mindenki számára motiváló és megnyugtató. Így együtt arra törekszünk, hogy egy innovatív, mérnöki műalkotást hozzunk létre.”

Aston Martin

Az Aston Martin alelnöke, David King a követezőket tette hozzá:

„A Valkyrie megalkotása nyilván rengeteg kihívással jár. Komoly teszt ez minden résztvevő számára, mi viszont magasra tettük a lécet, és nem is szeretnénk azt leverni. Ezért is olyan különleges számunkra ez a projekt, és ezért is van szükségünk a lehető legjobb partnerekre. Közülük sokan már régóta dolgoznak velünk, ám azért akad néhány új név is. Bárhogy is legyen, ez az egész a mi közös kalandunk, melyet mindannyian nagyon élvezünk.”

A Valkyrie név a norvég mitológiából származik, jelentése pedig nagyjából a „végzet beteljesítője”. Azt hiszem nem véletlen, hogy az Aston ezt a nevet választotta.

Marek Reichman kreatív igazgató a következőket nyilatkozta: „A Valkyrie egy elképesztően különleges autó, melyhez egy hasonlóan emlékezetes név dukál. Egy autó, amiben nem marad tartalék, mindent kiad magából. A teljesítmény és az erő tökéletes kombinációja, amelyet csak egy igazán kiváltságos, szűk réteg tud élvezni.”

Forrás:

Ajánlott cikkek:

Szerző: Háfra Zsolt

Friss Híreink

2020 nyarán érkezik Európába az új BMW X2 xDrive25e

2020 nyarán érkezik Európába az új BMW X2 xDrive25e

A hibrid akkumulátor csomag ezúttal az ülések alá került.

Tovább olvasom
Talán csak nem az új Lamborghini Huracán Super Trofeót videózták le a Nürburgringen?

Talán csak nem az új Lamborghini Huracán Super Trofeót videózták le a Nürburgringen?

Régóta hallani, hogy a versenyautóból készül majd utcai kivitel is, ez a videó lehet a bizonyíték.

Tovább olvasom
Kémfotókon tűnt fel teljes pompájában a 2021-es Mercedes S-osztály

Kémfotókon tűnt fel teljes pompájában a 2021-es Mercedes S-osztály

Egy spanyol fotósnak köszönhetően idő előtt felkerültek a netre az álcázás nélküli képek.

Tovább olvasom
Az új Audi A4 és A5 nagyobb teljesítményt és több extrát kap Amerikában

Az új Audi A4 és A5 nagyobb teljesítményt és több extrát kap Amerikában

2021-ben érkezik pár újdonság.

Tovább olvasom