A 67. Frankfurti Autószalon – 1. nap

Kilátogattunk a világ egyik legnagyobb autó eseményére, a Frankfurti Autószalonra, ahol a legújabb, legképtelenebb, legbrutálisabb autókat volt szerencsénk megszemlélni

Idén került megrendezésre a 67. Frankfurti Autószalon, ami a világ egyik legnagyobb autós eseményévé nőtte ki magát, ahol a német márkák képviselik magukat legnagyobb arányban.

Természetesen a németek a Frankfurti Autószalonra időzítik a legnagyobb bejelentéseiket, ekkor rukkolnak elő a legnagyobb újításaikkal és úgy egyáltalán: olyan hangulatot tudnak összehozni, hogy arra nem lehet másként reagálni, csak ámulni.

Az első Frankfurti Autószalont 1897. szeptember 30-án tartották, még csak nem is Frankfurtban, hanem Berlinben, mindössze 8 autó részvételével.

Rengeteg ember a Frankfurti Autószalonon

Azóta számtalan esemény próbálta megtörni az Autószalon lendületét, két világháború, egy gazdasági- és egy olajválság, de egyik sem járt "sikerrel". 1951-ben végül Berlinből költözött át mai helyére, Frankfurtba az Autószalon, amit nem mellesleg kétévente, a páratlan években rendeznek meg. Páros években Párizsban zajlik a Párizsi Autószalon, ahol pedig értelemszerűen a francia márkák dominálnak.

Amikor korábban azt olvastam, hogy a Frankfurti Autószalon egyik végéből a másikba átjutni 30 perc, olyan hatalmas, akkor nem igazán vettem komolyan, legyintettem, hogy ugyan, költői túlzás. Kint persze meg kellett tapasztalnom, hogy igenis ennyi idő kell. Ha igénybe veszed a vízszintes mozgólépcsőket a folyosókon, úgy, hogy azokon is kényelmes tempóban gyalogolsz, elég 20 perc is.

Mercedes-AMG GT3 a Frankfurti Autószalonon

Az 2017-es Frankfurti Autószalon hihetetlen méretűre nőtte ki magát. A legelső még befért a berlini Bristol Hotel egyik halljába, míg az ideit már 265 ezer négyzetméteren rendezték meg, ez többszöröse például a Hungexponak.

De nem is érdemes a magyar viszonyokkal összevetni, amit itt lehet látni. Eleve, Frankfurt az egyetlen német város felhőkarcolókkal, a legnagyobb európai pénzügyi központ. Nekem túl steril város, de azt aláírom, hogy fényévekkel előttünk járnak. Arról nem is beszélve, hogy szinte a nulláról kellett újjáépíteni mindent, a II. világháborús hathatós bombázásnak köszönhetően, emiatt sokkal inkább érezhető az egész városon, hogy megtervezett.

Porsche stand a Frankfurti Autószalonon

De ennek is voltak előnyei, mint például, hogy az Autószalonnak helyet adó kiállítást a belvárosban, az üzleti negyedben rendezik meg, nem úgy, mint nálunk a Hungexpós eseményeket. A belvárosi elhelyezkedés ráadásul megkönnyíti annak a majdnem 1 millió embernek az Autószalonra eljutását, akik meg akarják tekinteni. Igen, jól olvastad, a legutóbbi, 2015-ös Autószalonra 931.700 ember volt kíváncsi élőben, és bár az ideinek még nem jöttek ki az eredmények, amennyi ember volt, semmi okom kételkedni abban, hogy minimum ennyien voltak idén is… ha nem többen!

Miután megváltottuk a 14 eurós napijegyet, át kellett esnünk egy ellenőrzésen is, amit nem lehetett túl szigorúnak venni, hiába hallani a médiában a terrorfenyegetettséget. Akinél volt táska, abba belenéztek, akinél nem volt táska, annak csak egy 5 másodperces kézi fémdetektoros ellenőrzés volt (de akkora volt a tömeg és annyira nem volt komoly az egész, hogy először elmentem a detektoros ellenőrzők mellett, csak miután észrevettem, szabálykövetés miatt inkább beálltam a sorba ellenőriztetni magam).

Audi konceptautók a Frankfurti Autószalonon

De nem volt probléma, minden olajozottan működött, persze az lett volna a megdöbbentő, ha a németektől mást kapnál. Hol máshol is kezdhettünk volna első nap, mint a Volkswagen-konszern kiállításán, ahol a legújabb konceptautóktól kezdve a már modellpaletta részét képező típusokon át a különleges versenyautókig mindent bemutattak.

Soha nem gondoltam volna, hogy ilyet írok, de egy kicsit meg is csömörlöttem az Audiktól. Magában egy-egy darab csodálatosan néz ki, iszonyú jó a formatervük szerintem. Viszont amikor egy rakás Audit látsz egy kupacban és szinte mindegyiknek ugyanaz a formaterve, annyi különbséggel, hogy a SUV bumfordibb, a szedán nyúlánkabb, akkor egy kicsit csalódott leszel. A 20. Audi után már tényleg másra vágysz, a szemed tovább vándorol a Skodákra, Seatokra, a Volkswagen tanulmányautói kifejezett felüdülést jelentenek nem hétköznapi formájukkal.

Érdekes Skoda Fabia raliautó a Frankfurti Autószalonon

Viszont!

Van egy márka, amit szintén a Volkswagen-konszern birtokol, de hajlamosak megfeledkezni róla az emberek, hogy hozzájuk tartozik: ez a Bugatti. Ki is állították tőlük a Chiront, amit lehet szeretni, nem szeretni, de vitathatatlan, hogy az autógyártás és egyáltalán az autóipar egyik csúcsa. A kiállított Chironnal büszkén hirdették, ez az az autó, amit amikor Juan Pablo Montoya, egykori F1-es versenyző meghajtott, megdöntötték vele a világrekordot. Ugyanis 42 másodperc alatt nemcsak 400 km/h-ra sikerült felgyorsulnia vele, de egyúttal állóra is fékezte a Chiront.

Bugatti Chiron a Frankfurti Autószalonon

A következő a sorban a Mercedes pavilonja volt, ahol komolyan mondom, olyan show-t sehol sem láttam még, mint ott. Egész egyszerűen a kiállított autók, motorblokkok, a fények, a zene, minden olyan tökéletes összhangban volt, hogy leesett az állam.

A színpadon mozgó kivetítőpanelek között mutatták be a legszemrevalóbb és legdurvább darabjaikat, köztük a Mercedes-AMG Project One-t is. Komolyan mondom, ha nem voltál még, egyszer el kell menned a Frankfurti Autószalonra. Teljesen más képen vagy videón, mint élőben látni a legújabb és legdurvább autókat. Amikor a szétnyílt panelek között hangtalanul levonult a Project One, csak akkor realizáltam, hogy igen, ez itt előttem a valóság, nem a képzelet szüleménye és pusztán azzal, hogy a tekintetem rávetem, a részese vagyok valamelyest.

Jaguar stand a Frankfurti Autószalonon

Aznap még volt időnk elnézni a Jaguar háza tájékára, ahol engem leginkább az I-Pace eTrophy elektromos versenyautó és az XE SV Project 8 érdekelt. Kisebb márka lévén nem az egész pavilont bérelték, így befért melléjük a korábban számomra ismeretlen Thunder Power, akik elektromos autókkal foglalkoznak, az Alpina, Brabus, Land-Rover, Smart, Ferrari és a Maserati.

Ferrari Portofino a legnagyobb német autókiállításon

Lehetetlen mindent felsorolni, ez is csak egy ízelítő az első napunkból, amiből nagyon sok mindent kimaradt. Mert egy egész könyvet lehetne írni akár egyenként is a kiállított autókról, de már a kiválogatás is nehéz, miket szeretnék megemlíteni. Ott sír a sarokban emiatt a Lamborghini Aventador S Spyder, a McLaren 570S és 720S, a Bentley, mert róluk nem volt szó. De tényleg csak azt tudom tanácsolni: ha szereted az autókat, egyszer legalább nézz el a Frankfurti Autószalonra, szippantsd magadba az ottani légkört, hagyd, hogy letaglózzon az egész!

Ajánlott cikkeink:

Szerző: Háfra Zsolt

Friss Híreink

2020 nyarán érkezik Európába az új BMW X2 xDrive25e

2020 nyarán érkezik Európába az új BMW X2 xDrive25e

A hibrid akkumulátor csomag ezúttal az ülések alá került.

Tovább olvasom
Talán csak nem az új Lamborghini Huracán Super Trofeót videózták le a Nürburgringen?

Talán csak nem az új Lamborghini Huracán Super Trofeót videózták le a Nürburgringen?

Régóta hallani, hogy a versenyautóból készül majd utcai kivitel is, ez a videó lehet a bizonyíték.

Tovább olvasom
Kémfotókon tűnt fel teljes pompájában a 2021-es Mercedes S-osztály

Kémfotókon tűnt fel teljes pompájában a 2021-es Mercedes S-osztály

Egy spanyol fotósnak köszönhetően idő előtt felkerültek a netre az álcázás nélküli képek.

Tovább olvasom
Az új Audi A4 és A5 nagyobb teljesítményt és több extrát kap Amerikában

Az új Audi A4 és A5 nagyobb teljesítményt és több extrát kap Amerikában

2021-ben érkezik pár újdonság.

Tovább olvasom